Składniki:
60 dag bakłażanów
60 dag pomidorów
2 łyżki oliwy
6 listków bazylii
5 łyżek parmezanu
30 dag mozzarelli
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
6 listków bazylii
5 łyżek parmezanu
30 dag mozzarelli
sól
pieprz
Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż na 6 plasterków, solimy obficie:) a po 2 kwadransach dokładnie płuczemy i wycieramy. Smarujemy je oliwą ze wszystkich stron i układamy równiuśko na blaszce wyścielonej pergaminem. Do piekarnika nagrzanego wcześniej do temp. 200 stopni wkładamy nasze cacka i pieczemy po ok.8 minut z każdej strony. Gdy bakłażany siedzą w piecu my sparzamy pomidory, obieramy i usuwamy nasiona a następnie kroimy miąższ, bazylię ,dodajemy pieprz i sól. Na blaszkę kładziemy 4 plastry bakłażana a następnie warstwę pomidorów, plastry mozzarelli, tartego parmezanu (mniam:) znowu bakłażany, pomidory itd. Na końcu powinien być oczywiście parmezan. A potem siadamy i patrzymy jak przez 10-15 min nasza Pycha się zapieka!!! Podajemy z ryżem:) SMACZNEGO!!!
Mniaaaaam! Trza zdziałać takiego rarytasa ;)
OdpowiedzUsuń