sobota, 12 lutego 2011

"Zdziwiony Pstrag"- czyli rybka alla Ciocia Basia;P

Składniki:

świeży duży pstrąg
cytryna
natka pietruszki
sól
pieprz


Pstrąga dokładnie myjemy, skrobiemy łuskę (najlepiej przy pomocy męża); suszymy i nacieramy  obficie solą z zewnątrz i w środku, pieprzymy.   Do rozcięcia wkładamy natkę pietruszki i pokrojone plastry cytryny (ze skórą, która nada rybie piękny zapach:). Następnie  układamy rybę na folii (na bardziej błyszczącej stronie) i zawijamy w  folię (zostawiając przestrzeń nad rybą). Teraz przyszedł czas na umieszczenie pstrąga w metalowej blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i włożenie do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 10-12 min.  Po tym czasie ostrożnie odchylamy folię, i  podnosimy temperaturę w piekarniku do maksimum. Na koniec smarujemy  rybę jajkiem  i zostawiamy na ok. 5-6 minut do zrumienienia i dopieczenia. Podajemy z ziemniaczkami z wody posypanymi natką pietruszki ..mmmmmm.....PYCHA, białe, delikatne mięsko z aromatem cytrynowym.....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz