Składniki:
świeży duży pstrąg
cytryna
natka pietruszki
sól
pieprz
Pstrąga dokładnie myjemy, skrobiemy łuskę (najlepiej przy pomocy męża); suszymy i nacieramy obficie solą z zewnątrz i w środku, pieprzymy. Do rozcięcia wkładamy natkę pietruszki i pokrojone plastry cytryny (ze skórą, która nada rybie piękny zapach:). Następnie układamy rybę na folii (na bardziej błyszczącej stronie) i zawijamy w folię (zostawiając przestrzeń nad rybą). Teraz przyszedł czas na umieszczenie pstrąga w metalowej blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i włożenie do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 10-12 min. Po tym czasie ostrożnie odchylamy folię, i podnosimy temperaturę w piekarniku do maksimum. Na koniec smarujemy rybę jajkiem i zostawiamy na ok. 5-6 minut do zrumienienia i dopieczenia. Podajemy z ziemniaczkami z wody posypanymi natką pietruszki ..mmmmmm.....PYCHA, białe, delikatne mięsko z aromatem cytrynowym.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz